Teknik Bilgiler

Termoelektrik Jeneratör

Termoelektrik etki, sicaklik farklarinin elektrige, elektrigin de sicaklik farkina dönüsmesidir. Termoelektrik çeviricinin iki yanina sicaklik farki uygulandiginda bir gerilim farki olusur, ya da biz gerilim uygularsak, termoelektrik çeviricinin her iki yaninda sicaklik farki olusur. Bunu elektrik üretmek, cisimleri sogutmak cisimleri ısıtmak yada cisimlerin sıcaklıgını ölçmek için kullanabiliriz. Çünkü isitma ya da sogutma islemini uyguladigimiz voltajin yönüne göre belirleyebiliriz. Termoelektrik çeviriciler sicaklik kontrolleri için çok uygundur.
Teknik Bilgiler

Jeneratör Kullanımı ve Güvenlik Önlemleri

Jeneratörün kullanıldığı oda yangına en az 1.5 saat dayanıklı olmalıdır ve olası bir yangın halinde yangından kaçış yolunu engellemeyecek şekilde konumlandırılmalıdır. Jeneratör kullanımı nda bir jeneratörün regülasyon giriş gerilimindeki değişimleri kontrol edilmelidir. Gerilim kararlılığı ölçülmelidir (çıkış geriliminin değişen şartlar altında sabit kalma özelliği). Çıkıştaki yüklerin değişmesine rağmen gerilimin sabit kalmasını sağlamalıdır. Ani yüke karşı regülasyon sağlayarak frekans kararlılığı sağlaması beklenmelidir. Aşırı yük ve kısa devrelere karşı koruma sağlamalı ve arızalanmamalıdır. Enerji kayıpları oldukça az olmalı, yüksek verimle çalışmalıdır. Ayrıca sarkmalara (kısa süreli gerilim düşüklüğü), kesintilere, yükseltmelere ve darbelere karşı dayanıklı olmalıdır.
Makaleler

Jeneratör Seçimi için Bilgiler

Genel olarak elektrik enerjisi üreten yedek enerji kaynakları olarak da tanımlanabilecek olan jeneratörler, şebeke enerjisinin olmadığı bazı kasaba, köy, tesis veya ana karaya çok uzak adalarda sürekli elektrik enerjisi kaynağı olarak da kullanılmaktadırlar. Dolayısıyla jeneratör seçimi yapılırken kullanılacağı yerdeki iklim ve doğa koşulları, yüklerin toplam güç ihtiyacı, birim büyüklükleri, demeraj değerleri, özellikleri ve yük sayısına göre eş zaman faktörü çok önemlidir. Doğru yapılmayan tercihler, jeneratörleri kullanıcıları için ‘enerji kaynağı’ değil ‘sorun kaynağı’ haline getirebilir..
Makaleler

Güç Faktörünün İyileştirilmesi

Güç faktörü AA (Alternatif Akım)elektrik güç sisteminde güç faktörü, aktif güçün görünür güce oranı olarak tanımlanır ve 0 ile 1 arasında bir sayıdır. Aktif güç belli bir zamanda iş gören devrenin kapasitesidir. Görünür güç devredeki akım ve gerilimin ürünüdür. Yükdeki enerji depolamadan dolayı veya liner olmayan yüklerde, görünür güç aktif güçten daha büyüktür.