Shale Gas ( Kaya Doğalgazı) Enerji İhtiyacını Karşılayabilirmi?
Klasik doğalgaz çıkarma sistemiyle verimli doğalgaz kaynakları olmayan ülkeler için yeni ümit SHALE GAS ( Kaya Gazı)
Klasik doğalgaz çıkarma sistemiyle verimli doğalgaz kaynakları olmayan ülkeler için yeni ümit SHALE GAS ( Kaya Gazı). Konvensiyonel doğalgaz çıkarma yöntemi bilindiği gibi yer tabanının dikey olarak delinerek, doğalgazın biriktiği katmandan yüzeye çıkarılması şeklinde olur.
Bu sistem yoğun doğalgaz birikimi olan ülkeler için en ekonomik ve kolay doğalgaz üretimidir. Fakat bu ülkelerin dışında bir çok ülke de doğalgazlar birikmiş olarak değil kayalar arasındaki çatlaklarda parçalanmış olarak mevcuttur. ( Büyük bir ihtimal Türkiye içinde geçerlidir), bu doğalgazı kullanmak için çeşitli sistemler geliştirilse de şimdiye kadar çok ekonomik olmuyordu. Bu konuda yapılan bir çok çalışma da üretim maliyetleri ekonomik olmadığından devam ettirilemedi.
Dünya'nın büyük LNG ( Likit Doğalgaz) ithalatçılarından olan Amerika daki çalışmalar sonunda yeni tekniklerle ekonomik olarak doğalgaz elde edilebileceği görülünce bu alanda çalışmalar hızlandı. Özellikle 2010 yılından sonra bir çok tesis devreye alındı. Yeni yöntemle doğalagaz yerin altında 3000 m seviyelerinde yatak kanallardan toplanıyor ve yüzeye çıkarılıyor. Bu yöntem ekonomik olarak da karlı çıkınca şu anda Amerika kendi kullandığı Doğalgazın tamamını kendi üretmeye başladığı gibi ithalatçılıktan İhracatcı konumuna geçti.
Bugün Amerika'nın kesinleşmil rezervlerinin ülkenin 110 yıllık ihtiyacını karşılayacağı tahmin ediliyor. Sadece Amerika değil İngitere de hızla bu yöntemi kullanmaya başladı.
Aynı yöntemin sadece doğalgaz üretiminde değil, petrol üretiminde de kullanılabileceği öngörülüyor. Türkiye nin rezervlerinin büyük bir bölümünün bu sisteme uygun olduğu tahmin ediliyor. Shell ile yapılan anlaşmayla bugünler de hızla sondaj çalışmaları başlıyor.
Türkiye gibi doğalgaz ve petrolün nerdeyse tamamını ithal eden bir ülke için ne kadar büyük bir kazanç olacağını tahmin etmek zor olmasa gerek.