Kojenerasyon sistemleri evlere uygulanabilirmi?

Kojenerasyon'un enerji maliyetlerini düşürdüğünüzü biliyoruz, peki neden sadece sanayi ağırlıklı kullanılıyor. Evlerde binalarda kullanımı neden yaygınlaşmıyor.

Kojenerasyon veya daha açık tanımıyla elektriği üretirken motor eksozundan çıkan ısıyı soğutma veya ısıtma da

Kojenerasyon
Kojenerasyon sistemleri evlerde kullanılabilir mi?

kullanarak yakıt maliyeti olmadan ilave kazanç elde edilen sistemlerin sanayi dışında kullanımı neden yaygınlaşmıyor.

Özellikle sanayide ısı ve genellikle buhar kullanımı olan işletmelerde yaygınlaşmaya başlayan Kojenerasyon sistemleri başka sahalarda da kullanılabilir mi?

Bu sorunun cevabı tabiki evet, evler için küçük kojenerasyon sistemleri olmakla beraber asıl neden büyük binalarda kullanılmıyor. Çünkü ana neden ilk yatırım maliyetinin yüksekliği. Kendi elektriğinizi üretmenin hiç bir izne tabi olmaması bile büyük avantaj, fakat bundan yararlanmak kimsenin aklına gelmiyor veya aklına gelsede uygulamayı yapmıyor.

Büyük binalarda zaten yedek sistem olarak jeneratörler kuruluyor, sadece biraz daha fazla yatırım yapılsa rahatlıkla kojenerasyon sistemi kurulabilir. Kojenerasyonun binalara getireceği avantaj nedir?

1. Elektriği üretirken normal şebeke tarifesine göre çok daha uygun fiyata maliyet elde edilir. Bugün motorlu tip jeneratörlerde bu malyet 13-14 krş/kwh, şebekeden elektrik alış fiyatları saatine göre değişmekle beraber ortalama da 22-23 krş/kwh. Bu bir kar fakat asıl büyük kar eksozdan çıkan ısıyı kışın binanın kalorifer sisteminde, yazın soğutma sisteminde kullanabilir ve bunun için ekstra hiç bir ücret ödemenize gerek kalmaz.

Bu çevrim merkezi olarak ısıtma ve soğutma yapılan binalarda sonradan bile çok rahatlıkla uygulanabilir.

Binalar dışında Alışveriş merkezleri ki bunlar zaten merkezi ısıtma ve soğutma sistemleri kullanıyorlar, en büyük avantajı bu yerler sağlar. Fakat bu tip sistemleri işletme sahiplerine bıraktığınızda bu ilave Kojenerasyon yatırımını yapmkatan kaçınıyorlar veya uğraşmak istemiyorlar.

Kojenerasyonun büyük yapılarda zorunluluk olarak şart koşulması gerekiyor. Bu şekilde zaten tamamen dışardan ithal ettiğimiz doğalgaz dan tasarruf edeceğimiz gibi elektrik üretimindeki açığıda büyük ölçüde kapayabiliriz.

 

 

 

avatar

Site Editörü

Power.gen.tr de Yazar
View Articles

Yorumunuzu bırakın
*
Benzer İçerikler