Hattat Holding 1320 MW lık Termik Santral Yapımı için Çinli AVIC ile anlaştı

22 Şubat 2012 Çarşamba

Hattat Holding'a ait Hema Endüstri A.Ş., Bartın-Amasra'da 1320 MW lık termik santral kurmak için Çinli AVIC International Firması ile anlaşma imzaladı. Yatırımın Çinli AVIC ile olan boyutu yaklaşık 1 milyar dolar olarak açıklandı.

Hattat Holding Yönetim kurulu başkanı Mehmet Hattat bölgeden çıkarılan yerli kömür ile çalışacak santralin yöreye, memlekete ve gelecek nesillere fayda sağlayacağını söyledi. Santralin "ultra ultra süper" kritik bir santral olduğunu kaydeden Hattat, dünyanın en yeni teknolojisiyle kurulacak bir santral olacağını söyledi.

Santralin toplam maliyetinin sorulması üzerine Hattat, 4 bin MW güce reiştiklerinde 4 milyar dolarlık bir yatırım yapmış olacaklarını ve şimdiden 260 milyon Euro yatırdıklarını belirtti. Santralin şu anda ÇED sürecinde olduğunu ve ÇED süreci bittiğinde hemen inşaata başlanarak 3.5 yılda tamamlayacaklarını söyledi.

Hatta santral kuruluncaya kadar çıkarılan kömürün satılacağını, kurulduktan sonra ise tamamının santralede kullanılacağını söyledi.

AVIC International Başkan Yardımcısı Liu Jun ise 2008 yılında geldikleri Türkiye'de bir santral projesi yaptıklarını, bu projeninde ikincisi olacağını söyledi.

Ultra ultra süper kritik bir santral olacağını kaydeden Jun, Çin'den getirecekleri teknoloji ile birlikye bu projeyi en iyi şekilde tamamlayacaklarına inandığını söyledi.

İmza töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Tener Yıldız bir kısım bilim adamlarına göre mini buzul çağında yaşandığını ve mevsim normallerinin çok altında seyreden hava sıcaklıklarının hükümetlerin enerjiyle ilgili tedbir almasını gerekli kıldığını söyledi.

Soğuk havalar nedeniyle Hazar'da bazı enerji platformlarının donduğunu, bir kısım boru hatlarında ve enerji sevkiyatlarında arızalar meydana geldiğini dile getiren Bakan Yıldız, bütün bu gelişmelerin yerli kaynakların önemini bir kez daha ortaya koyduğunu vurguladı.

Yıldız, 1320 MW lık bu projeyi desteklediklerini, gerek yerli taşkömürü gerekse yerli linyit kömür kaynaklarımızla beraber ülkemizdeki enerji portföyünün yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızla sağlanması adına önemli bir imzadır diye konuştu.

Projenin bir çok açıdan fayda getireceğini söyleyen Yıldız, proje ile yakalşık 5 milyon ton kömürün işleneceğini, bununda yıllık 1 milyar dolarlık ithalattan kurtulma anlamına geldiğini söyledi. Enerji bakanı Yıldız, "Çevreye ve yeşile saygı içerisinde bu yerli kaynaklarımıza ulaşabiliyor olmamız lazım, yerli kaynaklarımızın her birisi doğalgazla alakalı ithalatımızı azaltma anlamına gelmektedir"  dedi.

 

 

 

 

 

Yorumunuzu bırakın
*
*