Elektrik Tesislerinde Jeneratörlerin Önemi

Jeneratörler, kendisine tahrik edilen mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren, genellikle içten yanmalı dizel veya gaz motorları ile regülasyon ve kontrol panolarının bulunduğu sistemlerinin bütünüdür

       Jeneratör; Fransızca üreteç anlamına gelen "Générateur"ün Türkçe okunuşundan türetilmiştir. Jeneratörler, kendisine tahrik edilen mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren, genellikle içten yanmalı dizel veya gaz motorları ile regülasyon ve kontrol panolarının bulunduğu sistemlerinin bütünüdür.Sanılanın aksine, jeneratörlerin oldukça basit bir çalışma şekli vardır. Elektrik motoru gibi çalışır ancak tersine çalışır. Önemli olan nokta, eksenin dönme hızının, akımın büyüklüğünü etkilemesidir. Bu da verimin artırılmasını sağlar. Generatör grupları, birkaç on kVA değerinden birkaç MVA değerine kadar güç alınabilecek şekilde tasarlanabilirler. Bu değerden daha yüksek değerler istendiğinde gaz türbinleri kullanılır. Generatör grupları deniz tesisleri gibi elektrik şebekesinin olmadığı veya kısa süreli yüksek güç talebinin bulunduğu yerlerde de kullanılırlar. Generatörler, tesisteki çalışma tarzına göre iki gruba ayrılır:  

        Ana güç kaynağı olarak çalışma: Bu çalışma şeklinde generatör, tesise ait yüklerin tamamını karşılar. Bu tip çalışma şekli, şebekenin yetersiz ve güvenilir olması, ayrıca şebekeden güç temininde gerek yatırım ve gerekse işletme maliyetlerinin enerji üretim sistemine uygun olmadığı durumlarda uygulanır.

        Acil enerji kaynağı olarak kullanma: Herhangi bir enerji kesintisi durumunda tesisin işletmesinin devamı için kullanılır. Elektrik tesislerinde elektik idarelerine ait şebekede oluşabilecek bir elektrik kesintisi halinde sistemin çalışma sürekliliği ve güvenilirliği açısından tesisin beslenmesi acil besleme sistemi ile sağlanır.

 

Acil besleme sistemi, iki gruba ayrılır:

1. Enerji kesilmesinden 10-15 s. gibi kısa bir süre sonra devreye girerek sistemin yüklerini besleyen acil besleme sistemi,

2. Kesintisiz güç besleme sistemi

 

      Sıvı yakıtlarla veya doğalgazla çalışan jeneratörler haricinde rüzgar tarafından tahrik edilen sistemlere ise rüzgar turbini veya rüzgar jeneratörü denmektedir. Rüzgar türbinlerinde aku besleyen yaklaşık 20kW'a kadar rüzgar turbinleri ile 6 MVA 'ya kadar üretilen ana sisteme bağlanan büyü rüzgar turbinleri olarak iki ayrı grupta incelenir.

 

kaynaklar:http://tr.wikipedia.org/wiki/Generat%C3%B6r

avatar

Site Editörü

Power.gen.tr de Yazar
View Articles

Yorumunuzu bırakın
*
Benzer İçerikler