Dünya'da yenilenebilir enerjinin oranı ne kadar?
Tüm gelişmiş ülkeler yenilenebilir enerjinin nükleer ve fosil tip enerjiye oranını yükseltmek için çaba gösteriyor, fakat sadece bir kaç'ı bu konuda Almanya ya yetişebiliyor. Almanya nın yenilenbilir enerji üretimi toplam enerji üretiminin %30 una yaklaştı. Fakat bu demek değilki daha fazla çaba göstermiyor, şu anda kuzey denizlerinde kıyıdan 90 km uzakta, her birinin maliyeti 30 Milyon Amerikan Doları olan 60 katlı apartman büyüküğünde dev Off-Shore Rüzgar Türbinlerini çalışırken görebilirsiniz. Bu tip yatırımlarda amaçlardan biri Küresel Isınmayı azaltmaya yardımcı olmak olsa da ana amaç tabi ki enerji kaynaklarını çeşitlendirmek, enerji kaynaklarından dışa bağımlılığı azaltmak ve uzun dönemde enerji maliyetlerini düşürmektir.
Almanya sadece Rüzgar la yetinmiyor, çok hızlı şekilde güneş ve Bio gaz yatırımlarını da sürdürüyor teşvik ediyor. Almanya nın devasa endüstriyel gücünün tüketimini doğal kaynaklardan sağlamaya çalışıyor. Yenilenebilir enerji yatırımlarını özel şirketler yaparken, Alman devleti de bu tip enerjiye uygun altyapı çalışmalarını hızla sonuçlandırarak sistemin hiç bir problem çıkarmadan yarar sağlamasına çalışıyor.
Buna karşın ülkemizde, Hükümetin tüm iyi niyetli yaklaşımına, yatırımcıların inanılmaz istekli olmasına rağmen, her zaman başımızın belası olan, bu ülkenin kalkınmaması için elinden geleni yapan bir bürokrasi belasını aşmak mümkün olmuyor.
Lisan süreçleri ve hatta lisanssız üretim yapmak isteyinlerin alması gereken izinler o kadar yavaş işliyorki, deyim yerindeyse yatırımcının vazgeçmesi için ellerinden geleni yapıyorlar dersek bu sektördeki herkezin 100% destekleyeceğine eminim.
Gelişmiş ülkelerin anladığı fakat bizim anlamadığımız en önemli konu, yenilenebilir enerjiye geçiş yatırımcıların ve tüketicilerin kendi kendilerine geçmesi şeklinde olmuyor. Devletin bu işe bütün sistemiyle bir kalkınma projesi olarak bakması ve ona göre hareket etmesiyle oluyor. Almanya %30 yenilenebilir enerji kullanımına ulaşırken tam 140 Milyar harcadı ve harcamaya devam ediyor. Almanya bu program kapsamında Çiftçilere, Ev Sahiplerine, İş Adamlarına ve kooperatiflere yatırımlarının geri dönüşünü garantileyerek destek verdi. Onlarda Rüzgar Türbini, Güneş Enerjisi, Bio Gaz ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına bu güvenceyle geçiş yaptılar.
Güneş Panellerinde son 5 yıla %70 fiyat düşüşü oldu ve artık Güneş Enerjisine yatırım yapmak cazip hale geldi. Bugün Amerika da yeni yapılan evlerin tamamında ( Kuzey kesimi biraz az) güneş sistemleri hazır olarak teslim ediliyor. Bazı eyaletlerin hedefi 2020 yılına kadar Yenilenbilir enerji kullanımı %20-30 seviylerine çekmek, bu amaçlada her türlü vergi ve finansman desteğini sağlıyorlar.
Ülkemizde geçen sen sonlarına doğru çıkan kanun ve yönetmeliklerle bir şeyler yapılmaya çalışılmış, sektör tarafından eksiklikler olsada memnuniyetle karşılanmış, fakat aradan geçen 1 yıllık süre zarfında Bürokrasi aşılmaz olduğunu aşılmasının inanılmaz güç olduğunu ispat etmiştir. Bugün yatırımcıyı geçtik, evinizin çatısına 3-5 panel koyarak kendi elektriğini üretmek isterseniz, yapmanız gerekn bürokratik işlemler ve masraflar neredeyse Milyonlarca Dolarlık yatırımcıların yapması gelenler aynı. Avrupa ve Amerika daki vergi desteğini, finans desteğini geçtik kendi paramızla kendi elektriğimizi üretmek istersek bile buna izin vermemek için direniyorlar. Yine de en azından eski kanunlardaki gibi kaçak elektrik kullanıyorsun diye ceza evine girme tehlikesi en azından kalktı diye şükretmek gerekiyor.
Yukarıdaki tablodan göreceğiniz gibi, dünya artık kendi kendine yeten çevreyi kirletmeyen elekrik üretimi için elinden geleni yapıyor, bizim de artık Doğalgaz ve kömür ithalatına dayalı üretimi azaltarak ülkenin Rüzgar, Güneş ve Biyogaz Potansiyelini azami derecede kullanacak projeleri hayata geçirmek için elimizden geleni yapmamız lazım, ancak bunu başarabilirsek güçlü, bağımsız ve örnek bir ülke olabiliriz.
Son olarak, tamam, son 5 yılda Güneş Panelleri ucuzladı belki daha da ucuzlar diye bir düşünce oluşsa da malesef bir kötü tablo Çin tarafından oluşuyor. Çin hükümeti Milyar MW seviyesinde günel enerjisi yatırımı yapmak için karar aldı ve uygulamaya başlıyor, Güneş panellerinin neredeyse %80 i Çin de üretildiğini düşünürseniz yatırımlarda ki bekleme kar getireceği yerde maliyet artışı dahi getirebilir.
Armağan Karahasan