Atıklardan enerji elde edilerek değerlendirilmesi

Atıklardan enerji elde edilmesi konusunda Türkiye ne durumda bir göz atalım istedik.

Atıklar denildiğinde bir kategori yapmak gerekirse:

1. Çöpler

2. Katı Atıklar: Plastik, lastik gibi

3. Sıvı atıklar: Madeni ve bitkisel Yağlar

4. Hayvansal ve bitkisel atıklar

1. Çöpler:

Şehirlerde evlerden toplanan çöpler belli alanlarda yığılarak toplanır ve uzun süreler buralarda kalır. Hatta çok fazla kaldığında biriken gazların patlamasıyla çok ciddi porblemler de oluşur. Bunlardan yararlanmanın en güzel yöntemi şimdilerde büyük şehirlerimizde de yapıldığı gibi modern çöp toplama merkezleri kurularak hem çöpler ayrıştırılıyor, hemde düzgün bir şekilde gaz oluşması sağlanıyor. Çöplerde bekleme sonucunda Metan gazı oluşur, işte bu metan gazı uygun Gaz Motorları ( Doğalgaz) kullanılarak ciddi miktarlar da enerji elde edilebiliyor. Bu sayede hem ekonomiye katkı sağlanıyor hemde atıklar kontrollü şekilde değerlendirilmiş oluyor, çevreye olan zararı neredeyse yok ediliyor.

Devletinde teşviği ve zorlamasıyla bütün şehirlerimizde bu tip tesislerin kurulması çok güzel bir yatırım olacaktır. Dünya bankası, Avrupa merkez bankası gibi kuruluşlardan da hibe ve destekler sağlamak mümkün.

2. Katı atıklar:

Bugüne kadar, katı ataıkların geri dönüşümsüz olduğu ve bunun yüzünden dünyanın kirlendiği tartışılıp durdu. İşin gerçeği ise tam olarak öyle değil, bir çok katı atıktan enerji elde etmek mümkün. Bu şekilde enerji elde edilerek hem katı atıkların çevreyi kirletmesi engellenmiş olur hemde ekonomiye katkı sağlanır.

Örneğin pek çok kişi Araba lastiklerinin, geri dönüşümsüz olduğunu ve çevreyi pisleteceğini düşünürüz. Hatta kanunlarımızla Lastik üreten fabrikaların üretimleri kadar miktarda eskimiş lastikleri toplaması zorunlu tutulmuştur.

Lastikten geri döüştürerek enerji elde etmek en karlı yatırımlardan biridir. Lastik ısıl işlemden geçirildiğinde Yağ ve gaz elde edersinizki bu enerji üretmek için çok uygun bir yakıt olarak kullanılır. Aynı şekilde işlemden sonra oluşan Karbon ve metallerde değerlendirildiğinde neredeyse % 80'i değerlendirilmiş olur. Bu tesisler 1 MW dan 10 MW a kadar Novi Enerji tarafındanTürkiyenin bir çok bölgesinde kurulmaya başlanmış ve yoğun ilgi görmektedir.

Gelecek makalelerimiz de Lastikten ve hayvansal atıklardan enerji elde edilmesi konusunda detaylı bilgiler edinebilirsiniz.

Amacımız, Enerji üretimi denildiğinde kolaya kaçıp ithal bir ürün olan Doğalgaz dan pahalı elektrik üretimi dışında da karlı ve alternatif yöntemler olduğunu göstermektir.

Biz, bu tip yatırımların geri dönüşünün RES ve HES gibi pahalı yatırımlarla kıyaslanacak kadar Karlı olduğuna inanıyoruz ve bunu gerçekleştiriyoruz.

 

 

avatar

Site Editörü

Power.gen.tr de Yazar
View Articles

Yorumunuzu bırakın
*
Benzer İçerikler